Zwłaszcza nie można przeładować lodówki  jadłem, aby zapewnić adekwatną rotację powietrza, a tym samym świeżość przechowywanych produktów. Liczebność pożywienia składowanej w lodówce powinna odpowiadać naszemu bieżącemu zapotrzebowaniu. Jeśli pragniemy dokonać zapasy na dłużej, to winniśmy wykorzystać do tego celu zamrażarkę.

Pobierając pod uwagę wariant gromadzonej żywności także fakt, że temperatura w przegródce chłodniczej jest zróżnicowana, uporządkowanie towarów w lodówce ma obowiązek przedstawiać się następująco:

  • zrobione potrawy ( zupy , sałatki ) oraz sery, wędliny, nabiał, = centralne półki (temp ok. 3 – 6 C)
  • jogurty dżemy, przetwory owocowe – półka górna (7-8C)
  • nietrwałe produkty : mięso surowe , ryby świeże , owoce morza – ostatnia półka (około 3 C)
  • owoce i warzywa i sery dojrzewające szuflady lodówki (około 9 C)

lodówki to podstawowa rzecz w naszym życiu bez niej nasze jedzenie było by bez wartościowe , lodówki są tak samo ważne jak pralki czy zmywarki bez nich nasze życie było by naprawdę trudne.  Z dnia na dzień powstają nowe rzeczy , ostatnio bardzo modne są zlewy granitowe  i lodówki do zabudowy które świetnie się sprawdzają.

FF7190EP_WH_FRIDGE-FREEZER_OPD_Lrtv_agd_1903_d