Zwłaszcza nie można przeładować lodówki jadłem, aby zapewnić adekwatną rotację powietrza, a tym samym świeżość przechowywanych produktów. Liczebność pożywienia składowanej w lodówce powinna odpowiadać naszemu bieżącemu zapotrzebowaniu. Jeśli pragniemy dokonać zapasy na dłużej, to winniśmy wykorzystać do tego celu zamrażarkę.
Pobierając pod uwagę wariant gromadzonej żywności także fakt, że temperatura w przegródce chłodniczej jest zróżnicowana, uporządkowanie towarów w lodówce ma obowiązek przedstawiać się następująco:
- zrobione potrawy ( zupy , sałatki ) oraz sery, wędliny, nabiał, = centralne półki (temp ok. 3 – 6 C)
- jogurty dżemy, przetwory owocowe – półka górna (7-8C)
- nietrwałe produkty : mięso surowe , ryby świeże , owoce morza – ostatnia półka (około 3 C)
- owoce i warzywa i sery dojrzewające szuflady lodówki (około 9 C)
lodówki to podstawowa rzecz w naszym życiu bez niej nasze jedzenie było by bez wartościowe , lodówki są tak samo ważne jak pralki czy zmywarki bez nich nasze życie było by naprawdę trudne. Z dnia na dzień powstają nowe rzeczy , ostatnio bardzo modne są zlewy granitowe i lodówki do zabudowy które świetnie się sprawdzają.